A ProNatMat projekt Finn és Észt csoport tizenegy tagja 2010. május 21-én Drávaszerdahelyre és Szaporcára látogatott


Azzal a céllal érkeztek, hogy tapasztalatokat szerezzenek, és ezeket hazatérve felhasználják a következő évben náluk megrendezésre kerülő Kulturális főváros programjainak szervezése során.

Fel kérték a Vályogvető Kft-t, hogy szervezzen május 21-én egy félnapos programot, ahol megismerkedhetnek a helyi ételekkel és a helyi kézművesekkel.

A Finn és Észt vendégeket a Drászerdahelyi Nádas-berek vendégházba fogadta egy négyfogásos falusi ebédel, amit főleg helyi alapanyagokból főztek az asszonyok. Az ebédet ormánsági viseletben tálalták és az ebédhez siklósi borokat kínáltak.

A közös zenélés és faragás után Vass Zoltán röviden ismertette a helyi hagyományos vályog és kemenceépítést.

Savirakentaminen (Tiilentekijä Ravintola ja Rakennus Ky.) 7800 Siklós, Bartha M. u. 13. Puh: +36-30/604 2522 Sähköposti: info@valyogveto.hu Web:www.valyogveto.hu

Savirakentaminen Savitiili on luonnollinen rakennusaine, sitä voi käyttää täysin uudelleen vastoin muita rakennusaineita. Liejuun muuraten siitä voi rakentaa kantavia ja väliseiniä, jotka kestävät useiden sukupolvien ajan.

Megismerkedtek Papp Gyulával Drávaszerdahelyi hangszerkészítővel, aki gyűjti és ápolja a helyi hagyományokat.

Ebéd után megismerkedtek Kovács Tamás Harkányi fafaragóval.

A Finn és Észt vendégek sajnálták,hogy nem volt több idő mert sokkal többet szeretek volna látni, hallani a helyi hagyományokról és szokásokról.


Szaporcán Lázár Sándorné bemutatta az ormánsági szőtteseit és a szövőszéken a szövés technikáját.


A ProNatMat projekt Finnországban és Észtországban egy közös uniós pályázat keretében felkutatják a helyi természetes anyagokat, amelyek ökológialak illeszkednek a hely adottságaihoz és kiváltják a messziről helyszínre szállítót, anyagokat.

Vass Zoltán a vendégeket megismertette a „Tőlünk színes a világ” programjaival, amelyek szintén Pécs környéki programok.

ElérhetőségeinkE-mail: vaskalyha@freemail.hu

Legfrissebb képeink

image image image image image image Galéria megnyitása...