Képzés


 

 

Vass Zoltán Értékmentő Alapítvány 2018-ban is folytatja a Közösségi kemenceépítéssel a helyi értékek megőrzéséért programját

A programban résztvevő önkormányzattal, civilszervezettel, egyházzal együtt működve, megépíti a kemencét, ami az önkormányzat, civilszervezet, egyház tulajdonába kerül.
 
A kemence építését a Vass Zoltán Értékmentő Alapítvány szervezi.
 
Az együttműködés keretében a helyszínt és a helyi alapanyagot a önkormányzat, civilszervezet, egyház biztosítja.
 
A megépült kemencével a közösségeknek lehetősége nyílik a helyi hagyományos,olcsó,egészséges ételeket elkészíteni, amit a szülök és gyerekek meg is tanulhatnak.
 
A kemenceépítő program alatt az érdeklődők meg tanulnak helyi alapanyagokból egy hagyományos kemencét építeni.
 
Ezzel a gyakorlati tudással a későbbiekben önállóan megtudják építeni saját kemencéjüket.
 
A résztvevők ismerkednek a helyi emberekkel, szokásokkal,.
 
A programok alatt lehetőségünk van megmutatni az ország más részéből érkezőknek a helyi értékeket és a hely adta lehetőségeket.
 
A kézművesség a helyi termékek, ételek, szokások bemutatásával az ott emberek érezhetik, hogy mások számára is fontos értékeket ápolnak.
 
Tisztelettel: Vass Zoltán
Vass Zoltán Értékmentő Alapítvány
Elnöke
06/30-6042522
vaskalyha@freemail.hu

 

 

 2018-ba induló képzések áprilistól októberig lesznek meghirdetve különböző helyszíneken és időpontokban.Kültéri kemence építése saját kezűlegA kemenceépítő kurzuson a résztvevők saját kezűleg építenek egy hagyományos kültéri kemencét  az alapoktól a kiégetésig. Megismerik az alapanyagokat azok keverési módját, arányait, és minden munkafázist. Nagyon fontos, hogy minden munkafolyamatot saját kezűleg kell végezni, mert így lehet gyakorlati tudást szerezni. Ezt a tudást a későbbiekben bővíthetik a szakirodalmak tanulmányozásával és további építéssel.
Építés helye: 
Építés ideje: 2018
Résztvevők száma: 4 Fő
Képzés költsége: 60.000 Ft +áfa/fő
Jelentkezési határidő:2018.
Jelentkezés és Információ
Vass Zoltán: Tel.: 06-30/6042522
E-mail: vaskalyha@freemail.hu

 

Vályogvetés – hagyományos építkezés

7 napos Képzési program

Szakképesítést nem nyújtó, nem OKJ-s képzés 

A vályogépítés ma is nagyon fontos technológia - harmonikusan illeszkedik a természetbe. Környezetkímélő, egészséges, takarékos, olcsó és a legnagyobb „saját munka” befektetést teszi lehetővé. A vályogépítés során termelődik a legkevesebb hulladék. Gazdaságossága elsősorban a kis előállítási és üzemeltetési energia igényében mérhető le, emellett nagy a hőszigetelő,hőtároló képessége és korlátlan az alakíthatósága is. A népi építészet reneszánszát éljük, sok település intézményesen is védi régi építészeti emlékeit, de újra is jelentős igény van. Ennek kielégítése azonban csak képzett,a technológiában jártas szakemberekkel valósítható meg. Képzési programunk tehát a vályogépítészet ismereteit segíti elsajátítani.

 

Tervezet program:

 

- vályogtégla készítés

- vályogfal építés

- tapasztás

- kőfal oltott mészhabarccsal javítása

 

A képzési program végén a résztvevők képesek lesznek saját vályogházaik felújítására és karbantartására, valamint ismereteket szerezhetnek arról, hogy régen hogyan éltek ezekben a házakban. A képzés alatt tehát egy életformát is bemutatunk. (Pl. falusi életforma és szokások bemutatása stb.). 

Építés helye:

Építés ideje:2018.

Résztvevők száma: 5 fő

Képzés költsége:

70.000 Ft +áfa
 
Jelentkezés és Információ: Vass Zoltán
Tel.: 06-30/6042522 E-mail: vaskalyha@freemail.hu

ElérhetőségeinkE-mail: vaskalyha@freemail.hu

Legfrissebb képeink

image image image image image image Galéria megnyitása...