Rólunk

Az Alapítvány 2011 márciusától a régi szakmák megmentésén dolgozik.

 

Feladatunknak érezzük,hogy minél több ember figyelmét felhívjuk a helyi értékek ,szakmák,mesterségek megőrzésére,bemutatására a használható tudás továbbvitelére.

 A helyi,természetes anyagokat felhasználó, egyedi termékeket előállító kézművesek,helyi termelők népszerűsítését.

Ismerje meg Alapítványunk célkitűzéseit és amennyiben egyet ért velünk legyen a partnerünk.

 

 

  Az alapítvány célja:

 Az ország egész területén és a más országok magyar ajkú területein megmenteni a régi magyar hagyományokat, az építés, a kézművesség, az állattartás, a gazdálkodás, az iparművesség, a hagyományos népművészeti és gasztronómiai, illetve az ezekhez tartozó rég elfeledett vagy már alig művelt értékek megmentése.

A szakmák akkreditálása, oktatása, népszerűsítése itthon és külföldön. Olyan rendezvények szervezése és támogatása, ahol ezek a hagyományos értékek /szakmák/ bemutathatók.

A régi építési technikák újraoktatása az új és régi építési technikák új alternatív zöld technológiákkal való kombinálása.

 Új alapítványi központunkban Himesházán egész évben szervezünk tematikus heteket ,hétvégéket.Szakmai képzéseket,bemutatókat, ahol a szakmák ki is próbálhatóak.

Lehetőség lesz az öngondoskodás alapjainak tanulására.Az egy hektáros kertben őshonos gyümölcsfákat ültetünk . Gyógy és fűszerkert mellet zöldségeket termesztünk.

Szervezünk lekvárfőző,befőző,savanyító,aszaló hétvégéket.

Kemencés ételkészítést ,sütő,főző tanfolyamokat.

Ezekhez, a feladatokhoz az anyagi háttér megszerzése és a központ fenntartása mellett az Alapítvány célja a régi elfeledett szakmák művelőinek a segítése, hogy a régi tudás megmaradjon.  

 

Alapítványunknál lehetőség van képzés keretében megtanulni a vályogvetést – hagyományos építést.

Ahogyan régen is, most is lehet hagyományos módon sárral betapasztani házaikat, oltott mésszel lemeszelni, odafigyelni a csapadékvíz elvezetésére, hogy élhetőbbek legyenek vályogházaik.

Megszoktuk a hasábfával való tüzelést, de ha nincs, akkor azt kell használni, ami van.

Újra lehet, a most még a szabad ég alatt elégetett, gallyakat kévébe kötni és télen azokkal fűteni, ahogyan ezt tették régen faluhelyen.

Az épített tűzhelyek, kemencék építését szintén megtanítjuk, amelyekben a leghatékonyabban lehet a rőzséket felhasználni. A fűtés mellett a sütés, főzés is megoldott.

Aki munkanélküli, jövedelemmel nem rendelkezik, két-három hét alatt összegyűjtheti a gallyakból, akár az egész évi tüzelőt.

Mivel nyolcórás munkalehetőség, havi fizetés nem lesz az egyetlen járható út az öngondoskodás, gazdálkodás.

A meglévő tudással, természet adta lehetőségekkel, lehet befektetések nélkül plusz jövedelemhez jutni.

Lehetősség van gyűjtögetni erdei gyümölcsöket, gyógynövényeket, amit szárítva vagy lekvárnak elkészítve el  lehet adni.

 Az erdei gyűjtögetés a hatályos törvény alapján az erdei haszonvétel fogalmába tartozik.

Gyűjthető az erdészeti szaporító anyag, elhalt fa, gally, száraz ág, fenyőtoboz és díszítőlomb, gomba, vadgyümölcs, virág, gyógynövény, bot, nád, sás és fű. Kiemelten fontos az erdőkben folyó méhészet és a gombák gyűjtése.

Az erdészeti szaporítóanyagot a termések érése idején kiadott engedélyekkel gyűjtik az arra vállalkozók. Gomba, vadgyümölcs illetőleg gyógynövény egyéni szükségletet meghaladó, vagy nem állami területen történő gyűjtése csak az erdőgazdálkodó előzetes írásbeli hozzájárulásával gyakorolható. Felszín alatti gombák gyűjtésére külön jogszabály vonatkozik, ennek alapján a SEFAG egyéni gyűjtési engedélyt ad ki a megfelelő okmányokkal rendelkező kérelmezőknek.

Alapítványunk  a termékek reklámozásában tud segíteni.

Az önkormányzatok segíthetik a gyűjtögetésből megélni próbáló embereket, ha kinyomtatják és közzéteszik, hogy a falu környékén kinek a tulajdona a mező, erdő. Így megelőzhetőek a tulajdonosokkal való konfliktusok.

Lehet gyümölcsöt aszalni, amit szintén lehet a meglévő adottságokkal, lehetőségekkel elkezdeni.

Az összegyűjtött gyümölcsöt aszalhatjuk napon, kemencében és épített aszalókban is. Ezek megépítését és használatát megtanulhatják képzéseinken.

Alapítványunk meghirdette a falú kemencéje programot.

Önkormányzatokkal,civilszervezetekkel,egyházakkal együttműködve  lehetőség van a falú kemencéje körül közös programok ,sütés,főzés szervezésére.

 

Alapítványunk kapcsolatot tart olyan családokkal, akik még helyi termelők, kézművesek és olyanok, akik még hagyományos gazdálkodásból élnek.

A www.valyogveto.hu  oldalon közé tesszük a hozzánk csatlakozók elérhetőségét. 

 A helyi rendezvényekre, falunapokra, fesztiválokra helyi termelőket, kézműveseket és kulturális szolgáltatókat lehet meghívni, lehetőség szerint helypénz megfizetése nélkül.

Mivel ők teszik színesebbé, érdekesebbé a rendezvényt nem szabad helypénzt kérni tőlük,mert számukra az utazás és az ottlét is költség.

Cél, hogy a helyi emberek helyben tudjanak meg  élni a munkájukból, termékeikből, szolgáltatásaikból. Ezért az önkormányzatok, civilszervezetek, saját weboldalukon helyi termelők, kézművesek címszó alatt megjeleníthetik az elérhetőségeiket ezzel is segítve, hogy a vásárlók könnyebben megtalálják őket.

A www.kistermeloinfo.hu oldalon sok információ olvasható a hatályos jogszabályokról.  

 

 

  „Kiemelt szolgáltatásaink” résznél az önfoglalkoztatás lehetőségeiről, helyi termékekről ,mesterségekről olvashatnak.

 

ElérhetőségeinkE-mail: vaskalyha@freemail.hu

Legfrissebb képeink

image image image image image image Galéria megnyitása...