Tervezés, kivitelezés

                                Vályogház

 

Amelyik ház arra épül, hogy otthona legyen egy családnak, és úgy épül, és azok építik, akik otthont akarnak belőle maguk köré: abból a házból otthon lesz. És jó otthon lesz, és sokáig lesz otthona sokaknak: férfiaknak és asszonyoknak és gyermekeknek és gyermekek gyermekeinek. De amelyik ház nem úgy épül, és nem azok építik, (...) az olyan házba hiába jön asszony, az olyan ház nem lesz hosszan tartó békés otthona senkinek.

Wass Albert: A funtineli boszorkány  

 

 

 

ÁLLÁSAJÁNLAT!
A Vályogház és Kemence Kft. szakmáját szerető ács és kőműves munkatársakat keres hosszú távra, országos munkavégzéssel, azonnali kezdéssel.
Bejelentett munka,300.000 Ft nettó fizetés,szállást, utazást biztosítjuk.
Hagyományos építéssel, vályogházak építésével - felújításával és kemencék építésével foglalkozunk. Jelentkezni a 06/70-602-2852 számon vagy a valyoghazeskemence@gmail.com címen.

 

Vályogház tervezésénél is az első kérdés, hogy mennyibe fog kerülni?

A négyzetméter árakat  a kiviteli tervek alapján lehet kiszámítani.

Mivel a falazatok(így a vályogtégla fal is) az összköltség 10-15% teszi ki, ezért a vályogház nem lesz olcsóbb más falazó anyagokból épült házzal szembe.

 

A vályogház élettanilag más,több generáció számára egészséges, élhető otthona lesz.

A vályogtégla természetes építőanyag, más építőanyagokkal szemben 100%-a újra hasznosítható. Sárba vagy oltott mészhabarcsba falazva teherhordó és belső válaszfal építhető belőle.

 

A hagyományosan vályogból vagy döngölt falból épített ház, sok mindenben eltér a más anyagokból épült házaktól, azzal bizony együtt kell tudni élni.

Aki ezt előre nem méri fel az elégedetlen lesz a vályogházzal.

Nem elég egy régi vályogházat felújítani vagy újat építeni életformát kell váltania, annak aki, erre szánja rámagát.

Akik hagyományos vályogházban élnek és elfogadják ezt az életformát, ők már tapasztalták, hogy pozitív irányban megváltozót a gondolkodásuk az életük.

A vályogházban élők a hagyományokra támaszkodva egyszerűbb életre törekednek.

 

Aki a hagyományos házat választja az jól választ.

 

Vályogházaknál is fontos a száradási idő ,ami hosszabb,mint más falazatoknál,ezért a beköltözés is tolódik.

Tavaszi alapozás után a következő évbe lehet beköltözni (ezt ma sokan nehezen tudják elfogadni).

Az új és felújított vályogházaknál az őszi meszelés, burkolás után az első télen több a pára, ezért magasabb a páratartalom,ez elsősorban akkor jelentkezik, amikor tökéletesen záró új nyílászárok vannak beépítve.

Ezek a nyílászárok úgy záródnak,mint a műanyag nyílászárok.

Első télen a fűtést magasabb hőfokra kell állítani és rendszeresen szellőztetni.

A magasabb a páratartalom miatt megjelenhetnek a külső hidegebb falakon kisebb penész foltok, ezeket száraz ruhával le kell törölni.

 

A házak folyamatosan mozognak, ezért egy vagy két év után megjelenhetnek kisebb repedések.

A téglaburkolatoknál előfordul, hogy egy - egy tégla meg mozdul, mivel nem egyforma vastagok a járkálás,terhelés során másképp igazodnak.

Hajópadló szintén első télen a magas páratartalom miatt mozoghat (duzzadhat, fel púposodhat).

 

A tervezésnél oda kell figyelni, hogy a legkisebb környezet terheléssel épüljön és a legkisebb rezsiköltséggel, működjön a megépítendő ház. Sokszor csak az építkezés befejezése után derül ki, hogy építhettek volna olcsóbb és élhetőbb házat is, aminek alacsony a rezsi költsége.

 

A helyi adottságokat a lehető legjobban kihasználva a hagyományos építészeten belül van a legtöbb lehetőség, hogy kíméljük a környezetünket.