Tervezés, kivitelezés

"Amelyik ház arra épül, hogy otthona legyen egy családnak, és úgy épül, és azok építik, akik otthont akarnak belőle maguk köré: abból a házból otthon lesz. És jó otthon lesz, és sokáig lesz otthona sokaknak: férfiaknak és asszonyoknak és gyermekeknek és gyermekek gyermekeinek. De amelyik ház nem úgy épül, és nem azok építik, (...) az olyan házba hiába jön asszony, az olyan ház nem lesz hosszan tartó békés otthona senkinek."

Wass Albert: A funtineli boszorkán   

                    

 

 

 

Vályogház tervezésénél is az első kérdés, hogy mennyibe fog kerülni?

A négyzetméter árakat  a kiviteli tervek alapján lehet kiszámítani.

Mivel a vályogtégla (falazatok) az összköltség 20% teszi ki, ezért a vályogház nem lesz olcsóbb más falazó anyagokból épült házzal szembe

A vályogház több generáció számára egészséges, élhető otthona lesz.

A vályogtégla természetes építőanyag, más építőanyagokkal szemben 100%-ba újra hasznosítható. Sárba falazva teherhordó és belső válaszfal építhető belőle, ami több generációt is kiszolgál.

 A hagyományosan vályogból vagy döngölt falból épített ház, sok mindenben eltér a más anyagokból épült házaktól, azzal bizony együtt kell tudni élni. Aki ezt előre nem méri fel az elégedetlen lesz a vályogházzal.

Nem elég egy régi vályogházat felújítani vagy újat építeni életformát kell váltania, annak aki, erre szánja rámagát. A ház jelege hozzá segíti az ott élőket egy letisztult élhetőbb élethez.

Akik hagyományos vályogházban élnek és elfogadják ezt az életformát, ők már tapasztalták, hogy pozitív irányban megváltozót a gondolkodásuk az életük. A vályogházban élők a hagyományokra támaszkodva egyszerűbb életre törekednek. Aki a hagyományos házat választja az jól választ.

 

A tervezésnél oda kell figyelni, hogy a legkisebb környezet terheléssel épüljön és a legkisebb rezsiköltséggel, működjön a megépítendő ház. Sokszor csak az építkezés befejezése után derül ki, hogy építhettek volna olcsóbb és élhetőbb házat is, aminek alacsony a rezsi költsége.

A helyi adottságokat a lehető legjobban kihasználva a hagyományos építészeten belül van a legtöbb lehetőség, hogy kíméljük a környezetünket.

  Vályogház és Kemence

 

"Egy ház újjászületése.....”.
http://www.epitesijog.hu/altalanos-tajekoztatok/epitesugyi-engedelyezes/144-mihez-nem-szukseges-epitesi-engedely 

Vállalunk helyszíni állag felmérést Magyarország egész területén.

A helyszíni felmérés után megbeszéljük a vályogházak felújításával és fenntartásával kapcsolatos lehetőségeket.

Külföldön is vállalunk megbízásokat kemence, kandalló és kályhaépítésre, vályogvető és kemenceépítő kurzusok megtartására. 

ElérhetőségeinkE-mail: vaskalyha@freemail.hu

Legfrissebb képeink

image image image image image image Galéria megnyitása...