Régi új technológia


  

Vályogház és Kemence Kft.

7800 Siklós, Bartha M.u.13 È 70/6022852

E-mail: valyoghazeskemence@gmail.com

Adószám: 13748041-2-02

 Kamarai nyilvántartási szám: BO13748041.

"Ki csak a kezével dolgozik, az munkás. Aki a kezeit és a fejét is használja, az mesterember. Aki kezeit, fejét és a szívét is használja, az már igazi művész." Assisi Szent Ferenc

 

 

Vályogházak javítása, karbantartása.

 

A vályog és vert falú házak több generációnak volt biztos lakhelye. Napjainkban pusztulnak ezek az épületek.

 A vályogházak építése és karbantartása generációkon keresztül a paraszti élethez tartozó tudás része volt, ami apáról fiúra szállt.

Minden   tavasszal beapasztották és bemeszelték  a házakat és ily módon hosszú évtizedekig sikerült megóvni az állagukat .

Sajnos ez a tudás hiányzik ahhoz, hogy ma is élhetőek legyenek a régi vályogházak. A 70-es 80-as években az új modern alapanyagok, és technológiák  térhódítása háttérbe szorította ezt a tudást.

Az által, hogy  éveken keresztül nem tapasztották és meszelték ezeket a házakat  ezért az eső, fagy kikezdte a falakat.

A vályogházak első modernizálása cement nélküli mészhabarccsal történt. A hideg burkolást mészhabarcsba, rakott, mintás cementlappal oldották meg, ami jó párologtató képességgel rendelkezett. A fali csempék szintén jól párologtattak, mert alacsony hőfokon égetett termékék voltak.

 A homokágyba fektette párnafákon a hajópadló szintén hosszú életű volt Ha megfelelő a csapadékvíz és egyéb szivárgó vizek elvezetése abban az esetben kisebb a falak nedvesedése.

 A vályogházak körül nem szabad a falak mellé járdát, csapadék elvezetőt betonból készíteni. A beton alatt nem tud párologtatni a talaj és ezt a nedvességet a falak szívják fel.

Vályogházat cementes habarccsal nem szabad javítani. Megoldás lehet az épület dréncsövezése.

Mivel a javításhoz szükséges alapanyagok helyben megtalálhatok, és nem kerülnek pénzbe, ez megkönnyíti a  javítást, karbantartást.  

Amennyiben a ház tulajdonosa meg ismerkedik a régi bevált módszerekkel, és ki tudja javítani és karban tartani az épületet élhetőbb, lesz a vályog vagy vert falu háza további generációk számára is

Felújítási munkák

Fontos, hogy ne csak a jelenséget (repedés, vizesedés), hanem a kiváltó okokat tárjuk fel és szüntessük meg.

 Fontos a falak melletti terep- és vízrendezés: az udvar, kert ne a ház felé vezesse a vizet.

Legtöbb régi ház nem rendelkezik sem fal, sem padlószigeteléssel.

Az épület vízterhelése drénezéssel, szivárgó építésével csökkenthető.

 A talajból felszivárgó nedvesség elpárolog, növeli a belső terek páratartalmát. Ez a pára a nyílászárókon, a födémen és a falakon keresztül távozik (ha tud).

Az elpárolgott víz sótartalma visszamarad és só kiválások formájában jelentkezik a falakon, ami károsítja a vakolatot és a falazatot.

 A vályog és földfalazatok lélegeznek, ami azt jelenti, hogy felveszik és leadják a levegő páratartalmát.

A problémák feltárása után törekedjünk azok elhárítására  

- Először az épület külső vízterhelését kell csökkentenünk az előzőekben leírtak szerint.

- Megfelelő falvastagság esetén szükségtelen a külső hőszigetelés, ha mégis, akkor ne használjunk felragasztott polisztirol anyagú szigeteléseket, helyette alkalmazzunk nádpallót vagy kőzetgyapot szigetelést, ami pára áteresztő.

- A betonozás nem véd meg a vizesedés ellen, hanem elősegítheti a nedvesedést.

- Belső és külső terekben ne használjunk erősen cementes vakolatokat. 

-A felújításnál, sohase használjunk, alkalmazzuk a „modern” anyagokat erősen párazáró, pára gátló anyagokat (műanyag és diszperziós festékek, tapéta stb.), mert meggátoljuk a vízgőz áramlását.

-A régi nyílászáróknál se törekedjünk a légmentes zárásra, mert ha teljesen megszüntetjük a légcserét, sokkal könnyebben megindul a penészedés, bedohosodhatnak a szobák.

- Belső padozatoknál a talajnedvesség megrekesztéséhez alkalmazzuk a 10-15 centi tömörített kőszórást (kulé kavics vagy kőréteggel tudjuk elérni, hogy a talajnedvesség talajpárává alakuljon).

- A kőszórásra gotextil kerül, amire homokágyba rakhatjuk a párnafákat vagy bontott téglát, amire hidegburkolat kerülhet.

-  Hajópadlót minden esetbe két hétig kicsomagolva abba a szobába kell tárolni, ahova lerakjuk, hogy átvegye a szóba páratartalmát így a  hajópadló később se nyílik szét.

A felújítás során felhasznált alapanyagok:
Falak aláfalazáshoz:
Kő, bontott nagy méretű tégla,cserép, oltott mészhabarcs.
(10 liter víz 3 lapát oltott mész 12 lapát homok)
Tapasztáshoz:
Sárgaföld, pelyva, szalma nélküli lótrágya.
(10 liter víz 12 lapát sárgaföld 3 lapát pelyva 1 lapát lótrágya)
Belső falak falazáshoz:
Bontott nagy méretű tégla, oltott mészhabarcs.
(10 liter víz 3 lapát oltott mész 12 lapát homok)
Belső falak vakolásához:
Oltott mészhabarcs.
(10 liter víz 4 lapát oltott mész 12 lapát homok)