Tervezés, kivitelezés » Vályog, vályogházak bemutatása Adobe house

 

Vályogház és Kemence Kft.

7800 Siklós, Bartha M.u.13 È 70/6022852

E-mail: valyoghazeskemence@gmail.com

Adószám: 13748041-2-02

 Kamarai nyilvántartási szám: BO13748041.

Amit érdemes tudni a vályogépítésről 

 

Vályogház tervezésénél is az első kérdés, hogy mennyibe fog kerülni?

A négyzetméter árakat  a kiviteli tervek alapján lehet kiszámítani.

Mivel a vályogtégla (falazatok) az összköltség 15-20% teszi ki, ezért a vályogház nem lesz olcsóbb más falazó anyagokból épült házzal szembe

A vályogház több generáció számára egészséges, élhető otthona lesz.

A vályogtégla természetes építőanyag, más építőanyagokkal szemben 100%-a újra hasznosítható. Sárba falazva teherhordó és belső válaszfal építhető belőle, ami több generációt is kiszolgál.

Az épület külső dréncsövezésével megakadályozhatjuk a későbbi vizesedést. A legtöbb építkezésen az alap kiásásakor, vályoggyártáshoz alkalmas földet termelünk ki. A vályogtéglából egyenletes fal készíthető, jó hő és hangszigetelő képességgel rendelkezik, csak természetes  anyagokat tartalmaz, ezért  sokkal egészségesebb.

A 60 centi vastag vályogtéglából 10 centis nádpadló szigeteléssel egyenletes fal készíthető, jó hő és hangszigetelő képesség érhető el.

Anyagának köszönhetően szellőzik, így állandó 50-55 %-s páratartalmat biztosít. Nyáron nem lesz szükség klímaberendezésre, az optimális páratartalom csökkenti az allergiás és légúti betegségeket elektroszmog ellen is védelmet nyúlt. Vályogtéglából építhetünk egy, vagy több szintes házat is. 

Jól tapasztható és vakolható. Ha nincs lehetőség a hagyományos pelyvás sár tapasztására, akkor mészhabarcsot használhatunk.                    

Egy átlagos lakóházhoz szükséges tégla 8-10 hét alatt legyártható, és körülbelül 2 hét száradás után a falba építhető.

A vályogtégla mérete 30 x 15 x 15 cm.

 A vályogfalú épületekben nem szabad cementes vakolatot használni!

 

Hagyományos építés  

A hagyományos építés lényege,hogy a helyi anyagok és adottságok, kihasználását helyezi előtérbe. A vályog és vert falu házak valamint a hagyományos módon égetett téglából épült házak anyagai újra használhatóak. Szemben a mai ytong és poroterm téglákkal, amik csak elbonthatok, de újból nem beépíthetőek.

 Ezért fontos,hogy minél szélesebb körben megismerjék a hagyományos építés előnyeit. Akik a hagyományos anyagokkal dolgoznak rendszeresen, találkoznak több száz éves égetett téglákkal és vályoggal (a mai napig előkerülnek olyan téglák. amit még a Romaiak égetek). Ha kézbe veszik ezeket, az anyagokat mindig eszükbe jutnak elődeink, akik ezeket gyártották.

 Használnunk kell, mert a mai napig jók és ezért is,hogy ezek az anyagok még nagyon sokáig fennmaradjanak. A hagyományos épületek romlásával párhuzamosan a hagyományos életforma is háttérbe szorult. A saját gazdaság elhanyagolása következménye a kész ételek fogyasztása. Ma már egyre kevesebben főznek saját alapanyagból, savanyítanak, raknak el befőttet. Divatba jött a grillezés és a gázégős főzés, háttérbe szorult a szabad tűzön való főzés, parázsban sütés. Mivel nem tanulták meg ezeket, a hagyományos dolgokat, feledésbe merülnek a népszokások, hagyományok, elvesznek az ünnepek különleges ételei. A hagyományok meg őrzése érdekében ilyen ismeretekkel rendelkező egy-két embert bevonunk a közös munkába. Mi ezt a tudást az Ormánságban élőkel közösen a hagyományos vályog és kemenceépítés, sütés, főzés bemutatásával elkezdtük.

  https://www.youtube.com/watch?v=PD95BT5mjWQ

 https://www.youtube.com/watch?v=k5jW-q0EES8