Vendéglátás » Rendezvények


 Helyi hagyományok,értékek és ízek napja.

http://www.youtube.com/watch?v=-lRCR0AhjCA

A program abban különbözik a hagyományos kézműves vásároktól, hogy itt minden megfogható, kipróbálható és minden kérdésükre szakmai választ kapnak az érdeklődők.

A résztvevők vásárolhatnak egy útlevelet, amelybe pecséteket gyűjthetnek a különböző szakmák kipróbálásával.  Kisinasként be kell térjenek egy – egy nyitott műhelybe, ahol a kézműves segítségével megismerkedhetnek az egyes szakmák rejtelmeivel és saját kezűleg elkészíthetnek kisebb ajándéktárgyakat, melyeket pár száz forintos anyagáron meg is vásárolhatnak a kézművestől.

A szakmát kipróbáló – pecsétet összegyűjtő kisinasok, az útleveleik leadását követően sorsoláson vehetnek részt, ahol különböző ajándéktárgyak kerülnek kisorsolásra.

Tapasztalataink szerint azok, akik kipróbálták a különböző szakmákat, másként értékelik a kézművesek munkáját, tisztelik azt a tudást és munkát, amit a kézműves képvisel. Így nemcsak a már készterméket látják, hanem a benne rejlő szorgalmat és munkát is megismerik.

Mindemellett hagyományos régi játékokat  sorakoztatunk fel, hogy a mai modern, esetleg városi gyerekek is megismerhessék azokat a játékokat, amelyekkel régen játszottak nagyapáink nagyanyáink.

A kézműves szakmák mellett az érdeklődők kipróbálhatják azokat a tevékenységeket, melyek nagyszüleink, szüleink idejében nélkülözhetetlenek voltak a mindennapi életben. Meg tanulhatnak kenyeret dagasztani, tésztát gyúrni, lekvárt főzni, savanyítani.  Sütni – főzni kemencében illetve a kemence fűtését is bemutatjuk. Elsajátíthatják a hagyományos építés – vályogvetés, a különböző kézi munkák, hímzés, szövés, szerszámnyél készítés illetve gyógynövények felhasználásának módjait a mindennapokban.

Akik ellátogatnak hozzánk, azoknak segítünk felidézni, kipróbálni azokat a hagyományokat, értékeket, amelyeket nagyszüleinktől, szüleinktől tanultunk és nekünk is kötelességünk tovább adni gyermekeinknek, unokáinknak.

 

Ezen rendezvényünk, térségünk turisztikai életébe is beilleszthető.

A rendezvényekről készült képeket a galériában nézhetik meg.

 http://youtu.be/gsJqVnQJuX8

ElérhetőségeinkE-mail: vaskalyha@freemail.hu

Legfrissebb képeink

image image image image image image Galéria megnyitása...